Projectoproep Bruggenbouwers

Op lokaal niveau impulsen geven aan  bruggenbouwers binnen en naar het jeugdwerk. Dat was de doelstelling van de projectoproep in 2016. En op die manier diversiteit in het jeugdwerk stimuleren en organisaties aansporen om samen werk te maken van een jeugdwerkaanbod dat de diversiteit in de samenleving beter weerspiegelt. Door hun samenwerking kunnen ze bovendien ook bijdragen tot een grotere solidariteit en integratie in een diverse samenleving.

Hoofddoel is het realiseren van jeugdwerk voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties. De projecten moeten een brug slaan tussen bestaande jeugdwerkingen in de vrije tijd of andere organisaties die kinderen en jongeren in hun brede diversiteit bereiken. Voorbeelden zijn kinderen, jongeren en gezinnen in armoede, met een migratieachtergrond, met een handicap, in instellingen, enzovoort.

Goedgekeurde projecten Bruggenbouwers

Twaalf projecten 'Bruggenbouwers' werden geselecteerd. De projecten zetten sterk in op het bereiken van kinderen en jongeren in kwetsbare situaties of met een andere culturele achtergrond. Doel is deze jongerende weg naar het jeugdwerk te tonen. Zo kunnen ook deze jongeren het jeugdwerk leren kennen en genieten van een passend vrijetijdsaanbod. De geselecteerde projecten werden door de jury als zeer sterk, vernieuwend, realistisch en haalbaar geëvalueerd.

Cover Bruggenbouwen_klein

De publicatie Bruggenbouwen in en met het jeugdwerk brengt het proces van bruggenbouwen bij 12 organisaties in kaart. De onderzoekers gingen na hoe door bruggen te bouwen, het jeugdwerk en de jeugdwerkorganisaties erin slagen om drempels weg te werken, zodat diverse jongeren zich aangesproken voelen, zich in het thema of het aanbod herkennen en volwaardig willen en kunnen participeren.

#project6 Bruggenbouwers JNM en VMJ

Bruggenbouwers JNM

#project1 Caravanproject

Caravanproject

#project4 J100

Project 4 J100

#project9 Inclusieve speelpleinwerking

Inclusieve speelpleinwerking

#project11 Toeleiders naar het jeugdwerk

Toeleider jeugdwerk

#project2 Inclusief Cultureghem

Inclusief Cultureghem

#project5 Compagnons

Compagnons

#project10 Rondhangen is no crime

Project 10 rondhangen

#project12 Buitenspelen

VOC Op Stap - Buitenspelen