Dag van de Diversiteit in het Jeugdwerk 2018

Minister van Jeugd Sven Gatz lanceerde op de eerste Dag van de Diversiteit het Masterplan diversiteit in/en het jeugdwerk. Dit plan moet ervoor zorgen dat het jeugdwerk een plek wordt waar álle kinderen en jongeren uit Vlaanderen en Brussel, ongeacht afkomst, sociaaleconomische situatie, lichamelijke of psychische toestand, zich thuis voelen. Het is een gezamenlijk engagement van de minister van Jeugd, het departement CJM, De Ambrassade, VVJ en de brede jeugdwerksector.

Dag van de Diversiteit 2018

Markt van goede praktijken

Na inhoudelijke presentaties en uitwisseling was er ook ruimte voor de praktijk. Op de markt stonden maar liefst 25 verschillende organisaties die de visie van het Masterplan mee willen uitdragen. Na elk halfuur werd een performance neergezet door de mensen van Violencia, in de vorm van ‘slam poetry’, muziek of rap met aangrijpende teksten en heel wat talent.

Lees de infobrochure Dag van de Diversiteit: wereldmarkt van goede praktijken (PDF)

Netwerk Jeugdwerk voor Allen

Minister Gatz stelde ook het netwerk Jeugdwerk voor Allen (JWVA) voor. Dit van oorsprong Oost-Vlaamse netwerk wordt sinds januari 2018 uitgerold over heel Vlaanderen. JWVA biedt kinderen en jongeren met een beperking of in een maatschappelijk kwetsbare situatie een volwaardige vrijetijdsinvulling, aangepast aan hun keuzes en noden. Lokale besturen en jeugdorganisaties kunnen op JWVA een beroep doen om te leren hoe ze hun werking toegankelijker kunnen maken voor kinderen en jongeren met een beperking of in een maatschappelijk kwetsbare situatie. JWVA biedt  vorming en begeleiding en gaat via de samenwerkende partners op zoek naar een aanbod dat het best bij deze kinderen en jongeren past. Het Departement CJM neemt sinds januari de regie van de netwerkorganisatie op zich.

Herbeleef de dag !

Woordenwolk Dag van de Diversiteit 2018